Filmmaker

Een andere kijk op de Filippijnen

documentaire 43 min.

Het eiland Luzon op de Filippijnen was vroeger een groot regenwoud waar nu nog maar weinig van over is. Een gedeelte daarvan is tot natuurpark verklaard. In dit natuurpark wordt niet alleen de flora en fauna beschermd, maar ook de cultuur van de mensen die er leven: de eeuwenoude cultuur van de Aeta’s. Deze mensen hebben altijd al in dit regenwoud geleefd. Zij zijn de oorspronkelijk bevolking van de Filippijnen.

In deze documentaire hebben antropoloog Marnix de Groot en filmmaker Onno Gerritse onderzoek gedaan naar hoe deze mensen leven, welke invloeden ze van buitenaf ondergaan, of hun cultuur wel beschermd kan worden en of dat ook toekomst heeft.

Om een antwoord op onze vragen te krijgen zijn we in het natuurpark op twee locaties geweest. Een locatie aan de zee waar de mensen onder de blote hemel slapen en een locatie diep in het regenwoud het verst weg van de geciviliseerde wereld. Beide bezoeken hebben unieke beelden opgeleverd van het leven van de Aeta’s en hebben  inzicht gegeven in de mogelijkheden en gevaren voor de toekomst van hun cultuur.

Next Post

Previous Post