Filmmaker

Dansen met gehoornde dames

Trailer van Docu 3 min.

Bekijk de film online op: https://vimeo.com/361063946

een verhaal over lef en eigenzinnigheid

Wat gebeurt er als een boerenstel van de een op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica? Als ze de koeien zelfs helemaal geen vaccinaties meer geven? Maar de Jersey koeien wel hun hoorns laten behouden. Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijke mest op komt? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor de Remeker kaas? Een kwetsbare kaas van alleen rauwe melk, stremsel en zuursel.

Jan Dirk en Irene van de Voort proberen het uit en zien al snel dat zowel de dieren als de bodem volkomen uit balans zijn. Bijna de helft van de kalfjes gaat dood en het bedrijf begint te wankelen. En dan zien ze dat de natuurlijke kringloop zich begint te herstellen. De melk van de koeien verandert en ze besluiten een andere kaas te gaan maken. Vanaf dat moment is de opmars niet meer te stuiten.

Dansen met Gehoornde Dames is een verhaal over lef en eigenzinnigheid. Een verhaal over nieuwe wegen zoeken en oude kennis vinden. Over observeren van en samenwerken met de natuur. Maar het is vooral een verhaal over vinden dat het anders moet en er net zolang in blijven geloven tot het anders is.

Geschiedenis film

Deze documentaire “Dansen met Gehoornde Dames” is zonder budget gemaakt toen bleek dat omroepen en fondsen niet in het verhaal geïnteresseerd waren. Nadat ik vier jaar lang de ontwikkelingen op de boerderij gevolgd had, ging de film in première op het Food Film Festival 2013. Daar eindigde de film in de top 3 van publieksfavorieten. Later dat jaar kwam de film in de top 10 van Film by the Sea, als enige documentaire tussen de grote speelfilms. Terwijl dat toch het derde grote filmfestival van Nederland is.

Maar het meest bijzondere is nog wel de uitnodiging bij het ministerie van Economische zaken, waar het hele antibiotica management team aanwezig was. Kritische vragen werden verwacht van dierenartsen en wetenschappers, maar ook daar was men zeer lovend over de film en het verhaal. Wellicht heeft de film daarmee zelfs een positieve bijdrage geleverd aan het antibioticabeleid heden ten dagen.

Motivatie

Nederland is in de hele wereld bekend om zijn zwartbont koeien, de gouda kazen, de gigantische boterproductie en de geavanceerde technieken in de veehouderij. Maar midden in dat land staat een kaasboerderij die het radicaal anders doet. Daar werken ze met gehoornde Jersey koeien, hebben ze rauw-melkse kaas met een nieuwe boterkorst en zoeken ze naar oplossingen in de natuur. Deze alternatieve werkwijze geeft veel antwoorden op vragen in een tijd waarin de intensieve veehouderij als maar toeneemt alsmede de problemen die daarmee verbonden zijn.

Dat hun tachtig koeien werk oplevert voor vijf gezinnen is opmerkelijk en geeft aan dat duurzame idealen tot een uitstekend economisch model kan leiden. Menig boer en student weet dan ook dit bijzondere bedrijf te vinden. Maar zou het niet jammer zijn als de innovatieve bedrijfsfilosofie alleen met hen gedeeld kan worden? Is dit niet een inspirerend voorbeeld zowel voor ondernemers als voor managers en voor mensen die bewust met de natuur, voeding en gezondheid willen omgaan of dit nu in hun werkend bestaan is of als consument?

Als filmmaker denk ik van wel en om dit te kunnen delen met al die groeperingen heb ik de film gemaakt. Film heeft als medium namelijk de kracht om grote groepen mensen te bereiken in binnen en buitenland. Iedereen zit namelijk te wachten op antwoorden maar niet iedereen is gecharmeerd van de technologische oplossingen die vaak wel voor handen is. Zonder de film zou men nooit weet hebben van het natuurlijke verhaal achter deze boerderij en de parel die het is in het land van boter, kaas en melk.

Informatie Dansen met Gehoornde Dames

  • Duur documentaire: 55 minuten
  • Producent: ZIEHET
  • Regie: Onno Gerritse
  • Filmjaar: 2013
  • Ondertiteld in: Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans

Bekijk de film online op: https://vimeo.com/361063946

Next Post